Фінансовий облік є фундаментальною дисципліною при підготовці фахівців з бухгалтерського обліку.

Вивчення дисципліни «Фінансовий облік» спрямоване на підвищення професійного та загальноосвітнього рівня студентів. Саме вона дає базові поняття  про фінансово-господарську діяльність підприємства, основні принципи реєстрації фактів господарської діяльності, їх фіксації у первинних документах, оцінки, узагальнення на рахунках методу подвійного запису, розкриває поняття балансу та звітності та інші важливі елементи методології та організації бухгалтерського обліку.

Метою вивчення дисципліни «Фінансовий облік» є засвоєння знань з теорії і практики ведення фінансового обліку активів на підприємствах різних форм власності.

Завданням дисципліни є теоретичне вивчення та набуття практичних навичок щодо методики і техніки ведення фінансового обліку, передбаченої стандартами бухгалтерського обліку і законодавством України.

Предметом дисципліни «Фінансовий облік» є активи підприємства.

По завершенні вивчення даної дисципліни студент повинен:

знати: місце і роль фінансового обліку в системі економічної інформації на підприємстві, його функції в системі управління підприємством; фундаментальні знання про об’єкти фінансового обліку; методи збору, обробки й видачі інформації для різних груп користувачів облікових даних; методологію обліку активів, що ґрунтується на П(С)БО;

вміти: застосовувати різні методики оцінювання активів; заповнювати типові форми первинних документів; застосовувати теоретичні знання при вирішенні практичних завдань.