Друк книгиДрук книги

Тема 6. Автоматизація роботи користувача при введенні даних в таблиці

   

Сайт: Навчально-інформаційний портал ВП НУБіП України "Ніжинський агротехнічний інститут"
Курс: Система управління базами даних
Книга: Тема 6. Автоматизація роботи користувача при введенні даних в таблиці
Надруковано: Гість
Дата: вівторок 7 травень 2024 6:39

Таблиця змісту

1 Використання будівника виразів для контролю даних, що вводяться до таблиці

  1. Відкрийте таблицю "Особисті відомості" в режимі конструктора та додайте нове поле "Рік народження". Клацніть правою кнопкою миші близько поля "Фото" та виберіть рядок за допомогою команди "Додати рядки" (Вставить строки) .
  1. Для поля "Рік народження" встановіть тип поля − числовий, а у властивостях поля встановите  ціле.

  1. У рядку з найменуванням "Умова на значення» (Условие на значение) (у властивостях поля) клацніть по значку  для відкриття будівника виразів (рис. 1) та побудувати виразів з введенням умови.

Рис. 1. Установка умови перевірки вмісту поля "Рік народження"

  1. Введіть умову для перевірки вмісту поля "Рік народження" ([Рік народження]<=1990) (рис. 1), де в квадратних дужках вказується ім'я поля, а потім умова, яка повинна виконуватися.
  1. Закрийте будівник виразів кнопкою "ОК", збережіть таблицю.

  1. Відкрийте таблицю "Особисті відомості" та заповніть даними поле "Рік народження". Перевірте порушення умови, наприклад, введіть число, яке більше за 1996. При переході до наступної записи повинно з'явитися повідомлення (рис. 2).

Рис. 2. Повідомлення про помилку, у разі порушення умови

2 Створення маски вводу для контролю даних

Маска дозволяє при введенні інформації показувати в поле готовий шаблон, в який заносяться дані. Як правило, маски введення використовуються в текстових, числових, грошових полях і полях типу Дата/час (Дата/время)Наприклад, необхідно контролювати правильність введення телефонних номерів.

Для створення маски вводу, необхідно виконати:

  1. Відкрити таблицю "Особисті відомості" в режимі конструктор та виділити поле з ім'ям "Телефон", при цьому встановіть довжину поля, наприклад, 25 символів (більше не потрібно).
  1. У властивостях поля "Загальні" (Общие) в рядку "Маска введення" розкрийте список шаблонів символом праворуч , після чого система повинна видати повідомлення (рис. 1), в якому слід вибрати кнопку з "Так". Після чого буде відкрито вікно з найменуванням "Створення масок вводу" (рис. 2).

Рис. 1. Підготовка системи до використання шаблонів маски вводу

Рис. 2. Початковий стан вікна "Створення масок вводу"

  1. Вікно з найменуванням "Створення масок вводу" (Создание масок ввода) (рис. 2) містить кілька кнопок. Зверніть увагу, що в цьому вікні вже є шаблони з масками, які можна також вибирати, а потім у них вводити виправлення і додавання.

У вікні "Створення масок вводу" (Создание масок ввода) натисніть на кнопку "Список". У вікні, що з'явилось, заповніть текстові поля (рис. 3).

Рис. 3. Вікно для настройки маски вводу при її створенні вручну

  1. На малюнку 4 представлено вікно "Створення масок вводу" (Создание масок ввода), в якому з'являється назва, створеної маски. Виділити створену маску введення, а потім перевірте, як вона працює, увівши вікно з ім'ям "Проба" номер телефону. Якщо очікуваний результат не задовольняє, то клацніть по кнопці "Список", і повторіть операцію створення маски вводу.

У тому випадку, якщо тест пройшов вдало, то натисніть на кнопку "Далі" (Далее).

Зверніть увагу, що при створенні маски вручну (рис. 3) є деякі відмінності при підготовці маски від того, як вона буде відображатися в таблиці.

Рис. 4. Відображення створеної маски введення бібліотеці шаблонів

  1. На наступному кроці (рис. 5) система дозволяє змінити маску введення, наприклад, можна вибрати інший символ заповнювач (за замовчуванням встановлюється знак заповнювача _ підкреслення).

Рис. 5. Діалогове вікно для зміни маски вводу

  1. Наступним кроком створення маски вводу, є вид збереження даних в таблиці. Натиснувши на кнопку "Далі" (Далее), з'явиться діалогове вікно (рис. 6).

Рис. 6. Діалогове вікно для вибору варіанта зберігання даних

  1. У наступному вікні, система видасть підтвердження про завершення підготовки маски введення у вигляді повідомлення (рис. 7). Натисніть на кнопку "Далі" (Далее) та закрийте режим конструктора, і приступіть до заповнення даними в полі "Телефон" (рис. 8).

Рис. 7. Діалогове вікно завершального етапу створення масок вводу

Рис. 8. Заповнення поля "Телефон"

Зверніть увагу, що в режимі конструктора для поля "Телефон" у вікні "Властивості поля", буде відображена маска вводу , в будь-який момент можна внести деякі виправлення безпосередньо в це вікно. При установці курсора в незаповнене полі "Телефон" буде потрібно або клацнути покажчиком миші по порожньому осередку, щоб побачити маску введення, або натиснути на клавішу − Пробіл.

3 Створення списку з множинним значенням даних

У реальному житті доводиться стикатися з випадками, коли у одного запису з'являється поле, що містить кілька однотипних даних. Тому, при побудові реляційної бази даних створюють кілька повторюваних записів у таблиці, наприклад, для студента, який здавав іспити з вищої математики, інформатики та ряду інших дисциплін, доведеться створити рядки з однаковими прізвищами, а полям задати назву дисципліни, оцінка, дата здачі та інше, виходить дуже громіздко.

Можна створити окремі таблиці з кожної дисципліни, але при цьому знову в кожній таблиці повинно з'являтися одне і теж прізвище. А як зробити так, щоб в одному полі таблиці побачити відразу кілька перерахувань даних?

Рішення такого завдання здійснюється введенням в таблицю поля з повторюваними записами.

Припустимо, у відділі кадрів ведуть облік індивідуальних надбавок співробітникам організації. Кожна надбавка призначається в різний час, а бухгалтерія на основі наказу повинна враховувати ці надбавки при видачі заробітної плати. Припустимо, що кожна надбавка виражається коефіцієнтом від основної ставки співробітника. Було б дуже зручно такі дані для співробітника відображати в одному полі. Рішення такого завдання здійснюється за допомогою майстра підстановок.

Реалізуємо це на конкретному прикладі.

  1. Створіть нову таблицю в MS Excel та назвіть її, наприклад, "Доплати" (рис. 1) та збережіть її у вигляді окремого файлу − Доплати.xlsx.

Таблиця 1 − Найменування доплат в організації

вид доплати коефіцієнт доплати
за секретність 0,25
знання ін. мови 0,15
наявність вченого ступеня 0,4
не має 0

  1. Підключіть таблицю до бази даних. У базі даних активізуйте вкладку "Зовнішні дані", виберіть , заповніть вікно "Зовнішні дані" (рис. 1).

Рис. 1. Імпорт зовнішньої таблиці в базу даних

Зверніть увагу, що виконання операцій на 2 кроці, здійснюється аналогічно, як це виконувалося в темі 4. Ключ в таблиці не встановлювати, зберегти в базі даних нову таблицю можна, наприклад, під ім'ям Доплати.

  1. Створіть нове поля в таблиці.

Відкрийте таблицю "Особисті дані" в режимі Таблиця. Виберіть команду "Нове поле", для цього на вкладці "Режим таблиці" активізуйте ярлик "Поля", на якому клацніть по іконці  (Другие поля). У розкрився списку виберіть команду . Буде відкрито діалогове вікно "Створення підстановки" (Создание подстановки). Виберіть позначку (рис. 2), і натисніть на кнопку "Далі" (Далее).

Рис. 2. Діалогове вікно для вибору джерела даних

  1. У наступному вікні виберіть зі списку рядок Таблиця: Доплати та натисніть на кнопку "Далі" (Далее). Наступним кроком (рис. 3) перенесіть з лівого вікна в праве вікно поля "Вид доплати" та "Коефіцієнт доплати" (виділіть ім'я поля та натисніть на кнопку "Далі" (Далее)).

Рис. 3. Вибір імені поля підстановки

Наступним кроком, виберіть порядок сортування для даних у полі (не обов'язково), і натисніть на кнопку "Далі" (Далее).

  1. У діалоговому вікні (рис. 4) виконайте дії по створенню ширини стовпців, натисніть на кнопку "Далі" (Далее).

Рис.4. Підготовка поля для вбудовування в таблицю "Особисті відомості"

Зверніть увагу, що при створенні нового поля у підпорядкованій таблиці будуть відображатися тільки ті дані, ім'я яких необхідно вибрати у вікні.

  1. На наступному етапі, задайте підпис найменування поля в таблиці (рис. 5), зробіть позначку "Дозволити декілька значень" (Разрешить несколько значений), і натисніть на кнопку "Далі" (Далее), після чого в таблиці "Особисті відомості" з'явиться нове поле "Доплати".

Рис. 5. Заключний крок створення поля підстановки

  1. Заповніть даними поле "Доплати" в таблиці "Особисті дані". Поле "Доплати" міститиме список (рис. 6), в якому можна вибирати кілька варіантів доплат для конкретного співробітника, роблячи позначку в елементі (прапорець) (рис. 6).

Рис. 6. Список, що розкривається у таблиці "Особисті відомості" з даними з поля "Вид доплати" таблиці "Доплати"

Приклад відображення даних, що мають множинне значення в таблиці "Особисті відомості" (рис. 7). Надалі буде показано, як можна використовувати такі дані при створенні запитів до бази даних і проводити обчислення.

Рис. 7. Приклад відображення даних, що мають множинне значення

4 Питання для самоконтролю

  1. У яких випадках зручно використовувати вже готові дані в інших таблицях бази даних?
  2. Як вибрати необхідні дані для перенесення в іншу таблицю?
  3. Яким чином будуть відображатися в таблиці дані, які перенесені з іншої таблиці?
  4. Що необхідно зробити, щоб в новому полі таблиці відображалося множинне значення даних з таблиці джерела?
  5. Яким чином можна додати або змінити набір даних у списку, який отриманий методом створення підстановки?