Друк книгиДрук книги

Практичні завдання до теми 7

Практичні завдання до теми 7

Сайт: Навчально-інформаційний портал ВП НУБіП України "Ніжинський агротехнічний інститут"
Курс: Судово-економічна експертиза
Книга: Практичні завдання до теми 7
Надруковано: Гість
Дата: понеділок 13 травень 2024 9:16

Таблиця змісту

1 Питання для обговорення

1. Які вимоги до складання висновку судово-бухгалтерської експертизи?

2. Охарактеризуйте послідовність питань у висновку судовобухгалтерської експертизи.

3. Назвіть обов’язкові реквізити додатків до висновку судовобухгалтерської експертизи.

4. Охарактеризуйте види експертних висновків.

5. Які процедури допиту експерта-бухгалтера у суді відповідно до процесуального законодавства?

6. Розкрийте призначення профілактичних заходів судово-бухгалтерської експертизи для запобігання правопорушень.

2 Практичні завдання

Завдання 1. Проаналізуйте складання постанови суду, надані на дослідження матеріали і визначити, чи всі необхідні документи надані експерту для проведення дослідження та відповіді на поставлені запитання. У разі необхідності скласти клопотання. Підприємство «Альфа» звернулось до господарського суду з позовом повернути частину переплати до державного бюджету у сумі 20 000 грн. До експертної установи надійшла ухвала суду, в якій зазначено:

1. У вхідній частині постанови вказується, що призначена первинна судово-бухгалтерська експертиза, на вирішення якої було поставлено такі питання: в якій сумі документально підтверджується переплата податку на прибуток підприємства «Альфа» до державного бюджету? визначення винних осіб і терміну повернення суми переплати. На дослідження надані такі матеріали підприємства «Альфа»: - податкова звітність (декларації про прибуток підприємства); - статутно-реєстраційні документи; - книги обліку придбання і продажу товарів, робіт і послуг; - дані аналітичного обліку по рахунках 641, 632, 631, 701. Проведення експертизи доручається науково-дослідному інституту судових експертиз м. Києва.

2. В описовій частині: місцезнаходження підприємства «Альфа» і його реквізити; у зв’язку з порушенням справи і на основі свідчень працівників бухгалтерії підприємства «Альфа» про повернення їм надлишково сплаченого податку на прибуток було відкрито кримінальну справу, по якій виникла необхідність в проведенні судово-бухгалтерської експертизи. 3. У резолютивній частині: постанова судді Шевченківського районного суду м. Києва Гринцевич В. О.

Завдання 2. Скласти висновок судово-бухгалтерської експертизи, який випливає з проведеного дослідження. На дослідження судовому експерту-бухгалтеру Савіну А. Д. поставлене таке питання:

1. Чи правильно та в повному обсязі віднесено суму ПДВ до податкового кредиту та податкових зобов’язань на ТОВ «Мрія» за ІІ квартал 200_ р.? Для проведення дослідження експерту надані такі документи: - установчі документи ТОВ «Мрія»; - копія свідоцтва державної реєстрації суб’єкта господарської діяльності; - податкова декларація за ІІ квартал ц. р.; податкові накладні за ІІ квартал ц. р. згідно з переліком (перелік додається); книга купівлі, продажу товарів. На клопотання експерта від 21.10.ц. р. були надані також: копія свідоцтва реєстрації платника податку на додану вартість; податкові декларації за минулі два квартали.

Завдання 3. Складіть висновок судово-бухгалтерської експертизи за умови, що на дослідження надані всі документи, а сума податкового кредиту з податку на додану вартість не підтверджена податковими накладними. До Київського НДІ судових експертиз 24 травня 2001 р. надійшов лист заступника начальника слідчого відділу Управління податкової міліції ДПА у м. Львові з проханням провести дослідження експертом-бухгалтером стосовно обґрунтованості віднесення ТОВ «Компанія «Факс»» сум податку на додану вартість до податкового кредиту з такого питання:

1. Чи обґрунтовані висновки акта перевірки № 113 від 16.05.2001 р. щодо зменшення суми податкового кредиту з податку на додану вартість на суму 6026,07 грн за ІІ квартал 2011 р.? Для надання висновку представлені такі документи ТОВ «Компанія “Факс”»:  договірна документація;  податкові накладні за ІІ квартал 2011 р.;  книги придбання товарів за 2011 р.;  акти звіряння взаєморозрахунків;  акт перевірки №113 від 16.05.2012 р.

Завдання 4. Визначте перелік необхідних додаткових документів для проведення судово-бухгалтерської експертизи, якщо підприємство «Дельта» веде виробничу діяльність. Пояснити, за допомогою яких методів експертом проводиться дослідження. Навести перелік нормативних документів, яким регулюється проведення операцій з товарно-матеріальними цінностями і відображення їх в бухгалтерському обліку До державної експертної установи м. Харкова для проведення судовобухгалтерської експертизи надійшли матеріали кримінальної справи № 21/181 та документи підприємства «Дельта» при постанові слідчого прокуратури Понікарова В. Д. про призначення судово-бухгалтерської експертизи. На вирішення експертизи поставлені питання: 1. Чи підтверджуються документально факти нестачі товарноматеріальних цінностей на складі підприємства на суму 100 тис. грн станом на 04.07.200_р.?

2. Визначити коло осіб, відповідальних за нестачу товарно-матеріальних цінностей.

3. Чи відповідають суми списання товарно-матеріальних цінностей на природний збиток встановленим нормам природного збитку?

Для проведення експертизи надані наступні документи підприємства «Дельта»: - договори, укладені між підприємством-постачальником і підприємством-споживачем, а також замовлення і специфікації, обумовлені з постачальником; - книги складського обліку; - облікові регістри; - баланс.