2 Практичні завдання

Завдання 1. Визначити, яку експертизу буде призначено слідчим за даних обставин та за допомогою якого процесуального документа призначається експертиза за даних обставин? Після розгляду та вивчення висновку експертизи слідчим установлено, що експертом досліджено не всі надані об’єкти, тобто висновок є неповним. Шляхом допиту експерта слідчий не зміг усунути неповноту висновку. Тому він вирішує призначити експертизу.

Завдання 2. Назвати яку експертизу призначено судом та яким процесуальним документом оформлюється призначення такої експертизи? Під час проведення первинної експертизи встановлено порушення чинних процесуальних норм, що регламентують порядок призначення та проведення експертизи. Крім того, у судді виникли сумніви у правильності висновку експерта, пов’язані з його недостатньою обґрунтованістю. У зв’язку з цим суд призначив проведення експертизи.

Завдання 3. Визначити, яку саме експертизу (первинну, додаткову або повторну) призначить суддя. Який процесуальний документ буде оформлений суддею для призначення експертизи за даних умов? Кому можна доручити виконання цієї експертизи? У ході попереднього слідства по кримінальній справі була призначена і проведена судово-бухгалтерська експертиза. Матеріали кримінальної справи, в тому числі і експертиза, після завершення слідства були передані до суду. Вивчивши матеріали кримінальної справи, суддя вирішив призначити судово-бухгалтерську експертизу.

Завдання 4. Визначити вид призначеної експертизи? До суду звернулось підприємство «Астра» з позовом про визнання його прав на частину будинку. Спорудження цього будинку протягом трьох років проводилось підприємством «Будівельник», а інвестування – підприємством «Астра». Після розгляду справи в суді за клопотанням однієї зі сторін суддею була призначена експертиза, на вирішення якої були поставлені такі питання: 1. Визначити фактичну вартість будинку. 2. На підставі наданих документів визначити чи проводило підприємство «Астра» інвестування даного будинку і в яких розмірах.

Завдання 5. Визначити яку експертизу (первинну, додаткову або повторну) призначить суддя? У судовому засіданні по кримінальній справі була розглянута судово-бухгалтерська експертиза, проведена в ході попереднього слідства. Стосовно експертизи у судді виникли додаткові запитання до експерта-бухгалтера, які неможливо було вирішити під час судового засідання. Для вирішення цих питань призначено судовобухгалтерську експертизу.

Завдання 6. Визначити які документи необхідні для вирішення запитання та який процесуальний документ складає судовий експерт для надання необхідних йому матеріалів? Засновники ПАТ «Омега» звернулись до суду з позовом про виплату їм вартості частини майна підприємства станом на 01.10. ц.р. Ухвалою суду була призначена судово-бухгалтерська експертиза, на вирішення якої було поставлене таке запитання: 1. В якій сумі документально підтверджується заборгованість ТОВ «Омега» перед засновниками станом на 01.10. ц.р?