2 Практичні завдання

Завдання 1. Визначити, які з поставлених питань відносяться до компетенції експерта-бухгалтера та назвати об’єкти, необхідні для дослідження, що перебувають у межах компетенції експерта-бухгалтера. Для проведення судово-бухгалтерської експертизи до державної експертної установи надійшли матеріали цивільної справи за № 95/108 при ухвалі судді Оболонського районного суду м. Києва Іванова Г. П. Для проведення експертизи були поставлено такі запитання: 1. Встановити обґрунтованість використання фінансових ресурсів на потреби ТОВ «ВЕЛЛА» в період з січня по квітень ц. р. 2. Дати правову оцінку діяльності керівництва ТОВ «ВЕЛЛА» в період з січня по квітень ц. р. 3. Чи є документальне підтвердження про рух грошових коштів на рахунках ТОВ «ВЕЛЛА» в період з січня по квітень ц. р.?

Завдання 2. Визначити, які з питань відносяться до компетенції судових експертів. За питаннями, поставленими в межах компетенції експертабухгалтера, визначити, які об’єкти необхідно дослідити? У результаті того, що слідчий Гринцевич В. О. не змогла вирішити питання без належних знань у галузі бухгалтерського обліку на стадії попереднього слідства 20.02. ц. р., у Київський науково-дослідний інститут судових експертиз для проведення судово-бухгалтерської експертизи надано матеріали кримінальної справи № 247856 від 12.02.ц.р. при постанові слідчого прокуратури м. Києва Гринцевич В. О.

На вирішення бухгалтерської експертизи були поставлені такі питання: 1. Чи обґрунтовані кількісні зміни товарної продукції? 2. Чи обґрунтовано сплачено заробітну плату Плешкову Е. Г. за січень? 3. У який період утворилась нестача на складі, встановлена актом інвентаризації № 124 від 10.01.200_р. у сумі 21000 грн, і хто відповідав за збереження ТМЦ у цей період? 4. Чи належать підписи посадових осіб у акті списання матеріальних цінностей № 145-05/01 відповідним посадовим особам? 5. У якому обсязі виконані будівельні роботи складського приміщення?

Завдання 3. Визначити, які з питань відносяться до компетенції експерта-бухгалтера. За питаннями, поставленими в межах компетенції експерта-бухгалтера, визначити, які об’єкти необхідно дослідити. До державної експертної установи для проведення судовобухгалтерської експертизи надійшли матеріали кримінальної справи № 287135 при постанові судді Печерського районного суду м. Києва Петрова П. Г. На вирішення експертизи поставлені такі питання: 1. Чи підтверджуються документально висновки ревізії (акт КРУ від 15.02.2000 р.) щодо встановлення нестачі грошових коштів у касі підприємства «Полюс» станом на 10.02.2000 р.? 2. Чи використані під час проведення ревізії всі необхідні методи та прийоми дослідження даних бухгалтерського обліку?

Завдання 4. Визначити перелік документів, необхідних для відповіді на поставлені запитання та який процесуальний документ необхідно скласти за умови, що клопотання задоволено частково: надані накладні № 20 від 12.08.ц.р. та № 22 від 24.08.ц.р. Для проведення судово-бухгалтерської експертизи до державної експертної установи надійшла постанова прокурора Чернігівської області Демиденка П. І.

На вирішення експертизи поставлені такі запитання: 1. Чи підтверджується документально отримання в серпні ц.р. підприємством «Авізо» основних засобів за договором купівлі-продажу № 42 від 01.08.ц.р. за накладними № 20 від 12.08.ц.р. та № 22 від 24.08.ц.р.? 2. Чи відповідно до чинного законодавства складені накладні № 20 від 12.08.ц. р. та № 22 від 24.08.ц. р.? Для проведення дослідження експерту надані:  головна книга корпорації «Авізо» за ц.р.;  касова книга корпорації «Авізо» за ц.р. Експертом протягом п’яти днів з дня одержання завдання на проведення експертизи було заявлене клопотання про надання необхідних матеріалів.

Завдання 5. Визначити, яку експертизу призначено слідчим в даному випадку та яким процесуальним документом оформляється призначення експертизи? Під час проведення первинної експертизи торговельного підприємства «Арго» слідчим встановлено, що висновок експерта є недостатньо обґрунтованим і містить істотні порушення чинних процесуальних норм. Тому слідчим призначено проведення дослідження за участю декількох експертів – фахівців у одній галузі знань.

Завдання 6. Визначити, яку саме експертизу (первинну, додаткову або повторну) призначить суддя, виходячи з даних обставин та за допомогою якого процесуального документа призначається експертиза? Господарський суд розглядав справу про встановлення цін на продукцію. Відповідно до чинного законодавства ціни не могли бути встановлені за угодою сторін. Судом було призначено провести експертизу. Після проведення первинної експертизи з’ясувалося, що експерту були представлені не всі документи (матеріали), які мають значення для справи. Врахувавши дані обставини, суддя призначає проведення експертизи.

Завдання 7. Сформулюйте висновок, який випливає з проведеного дослідження. На дослідження судовому експерту-бухгалтеру поставлене таке запитання: 1. Чи підтверджується документально нестача матеріальних цінностей на підприємстві «Тодес» станом на 01.11. ц. р.? На дослідження експерту надані всі необхідні документи. У ході дослідження експертом встановлено, що інвентаризація цінностей проводилась на даному підприємстві станом на 01.01.2000 р., а також на 01.11.2000р. На підставі наданих на дослідження первинних документів експертом розрахований обліковий залишок запасів станом на 01.11. ц.р. Після зіставлення облікового залишку з даними фактичного залишку експертом виявлені лишки запасів станом на 01.11. ц.р.