4 Питання для роздумів, повторення й аудиторного контролю

1. Зобразіть графічно процес аграрного виробництва як економічну систему та розкрийте суть підприємницької діяльності в аграрному секторі.

2. Надайте визначення поняттю «Організаційно-правова форма господарювання». Що зумовлює функціонування різних форм підприємницької діяльності в Україні?

3. Яка організаційно-правова форма господарства є домінуючою? Чому?

4. Назвіть три базові складові, які виділяють як особливості, розглядаючи поняття «підприємство»? Який підприємство може називатися сільськогосподарським?

5. Яку з двох основних цілей прагне, як правило, реалізувати будь-яке підприємство (включаючи й сільськогосподарське) у своїй діяльності?

6. Що розуміють у сільськогосподарському підприємстві під виробничим процесом? Чим виробничий процес відрізняється в аграрному секторі від технологічного?

7. Назвіть відомі вам чинники зовнішнього середовища, які впливають на функціонування та розвиток різних форм господарювання в сільському господарстві.

8. Переконайтеся, що ви розібралися в різновидах організаційно-правових форм господарювання, особливостях їх створення та функціонування.

9. Охарактеризуйте існуючі форми фермерських господарств. В чому полягають особливості та основні проблеми їх функціонування?

10. Переконайтеся, що ви розібралися в порядку створення фермерського господарства. Які переваги мають фермерські господарства порівняно з іншими формами господарювання?

11. Розкрийте роль особистих селянських господарств у виробництві сільськогосподарської продукції та основні відмінності, які притаманні їм та приватним аграрним підприємствам.

12. Надайте визначення та поясніть ваше розуміння аграрного кластеру. Назвіть основні принципи організації кластерів на сільських територіях.

13. Чи існує різниця між агробізнесом та агропромисловим комплексом? В чому вона полягає та чим обумовлена?

14. Розкрийте суть агропромислової інтеграції. Які мотиви створення інтегрованих агропромислових підприємств?