Основні підходи до класифікації страхування

Багатогранність та різноманітність об’єктів страхування , різних категорій страхувальників, а також широкий спектр страхових відносин передбачають необхідність класифікації страхування.

Класифікація страхування – це система поділу страхування на сфери діяльності, галузі, підгалузі, види, які розміщені таким чином, що кожна наступна ланка класифікації є частиною попередньої.

Зазначимо, що у страховій справі виділяють три сфери діяльності:

-           Страхування;

-           Співстрахування – об’єкт страхування може бути застрахований за одним договором декількома страховиками;

-           Перестрахування – страхування одним страховиком ризику виконання всіх або частини своїх зобов’язань перед страхувальником у іншого страховика.

Існують різні підходи до класифікації страхування. Найбільш поширеним є підхід, за яким класифікація страхування здійснюється за :

  1. Історичною ознакою, яка виділяє етапи розвитку і появи видів страхування

-           Морське страхування (з14 ст.)

-           Страхування життя (з16 ст.)

-           Страхування від вогню (з17 ст.)

-           Страхування від нещасних випадків (з19 ст.)

-           Страхування транспортних засобів (з20 ст.)

  1. За економічними ознаками:

-           За спеціалізацією страховика  або сферами його діяльності страхування поділяють на страхування життя, і загальні (ризикові) види страхування.

-           За об’єктами страхування: галузі, підгалузі, види страхування. Ця класифікація є найбільш загально.

Виділяють такі галузі:

  • майнове страхування. Його підгалузями є страхування майна юридичних осіб (його види: страхування наземного транспорту, тварин,, авіатранспорту та ін.) і майна фізичних осіб (види: страхування будівель , транспорту, майна та ін);
  • особисте страхування. Його підгалузі: страхування життя (види: змішане страхування життя, страхування дітей, пенсій, шлюбне та ін); страхування від нещасних випадків (види: індивідуальне, колективне); медичне страхування (види: здоров”я, вагітних жінок та ін.).
  • страхування відповідальності. Його підгалузі: страхування цивільної відповідальності (види: екологічне страхування, відповідальності товаровиробників за якість продукції, відповідальності власників транспортних засобів); страхування заборгованості (види: кредитних ризиків, біржових операцій);
  • страхування підприємницьких ризиків. Його підгалузі: страхування комерційних ризиків (види: невиконання договірних зобов”язань, переривів у виробництві, професійної відповідальності), страхування фінансових ризиків (види: інвестицій, валютних ризиків, депозитних вкладень).
  1. За родом небезпеки або страхових ризиків виділяють: автотранспортне, морське, авіаційне і космічне, ядерних ризиків, кредитних ризиків.
  2. За статусом страховика : державне, комерційне, взаємне.
  3. За статусом страхувальника: юридичних осіб, фізичних осіб.

Є так звана офіційна класифікація і згідно з Законом України «Про страхування» виокремлює 22 види страхування і є наближеною до міжнародної класифікації.