4. Медичне страхування і його розвиток в Україні

Важливою підгалуззю особистого страхування є медичне страхування. Об’єктом медичного страхування є життя і здоров’я громадян. Воно здійснюється на випадок втрати здоров’я. Метою такого страхування є забезпечення громадянам у разі настання страхового випадку одержання медичної допомоги за рахунок накопичених коштів.

Сутність медичного страхування полягає у сплаті одноразового страхового внеску значно меншого, ніж вартість усіх медичних послуг. Завдяки цьому громадяни мають можливість протягом року безкоштовно користуватись комплексом медичних послуг..

Медичне страхування може проводитись як в обов’язковій так і в добровільній формах.

Страхові послуги можна розділити на 4 групи:

Програма “Поліклініка”

Програма “Стаціонар”

“Невідкладна і швидка допомога”

“Стоматологія”

Деякі компанії пропонують дещо інші види послуг: медичне обслуговування на дім, , безоплатна видача полісів зі страхування медичних витрат при поїздках за кордон, пільгове страхування для членів сім’ї, спеціальні програми для вагітних жінок та дітей. Крім цього майже компанія пропонує знижки (інколи в розмірі 25%) при страхуванні колективів.

Об’єктом добровільного медичного страхування є майнові інтереси страхувальника або застрахованого, які пов’язані з витратами на одержання медичної допомоги.

Суб’єктами добровільного медичного страхування є:

страхувальники ;

страховики;

медичні установи

Страхові фонди добровільного медичного страхування утворюються за рахунок добровільних страхових внесків підприємств, різних груп населення, окремих громадян. Договір страхування укладається на підставі заяви страхувальника, а факт страхування засвідчується страховим полісом. Договір включає такі умови: найменування страхувальника, кількість застрахованих осіб, об’єкт страхування, обсяг страхової відповідальності, страхову суму, строк дії договору, тарифні ставки., розмір страхових внесків та порядок їх сплати.

За строками укладання договору медичне страхування може бути короткостроковим або довгостроковим.

Тарифи на медичні послуги мають встановлюватися за згодою страховика та медичної установи, яка надає послуги. Тарифна ставка розраховується страховиком на основі статистичних даних по звернення про медичну допомогу та тривалість лікування. Іноді тарифна ставка диференціюється залежно від статі, віку і стану здоров’я застрахованої особи.

Розміри страхових внесків встановлюються на договірній основі страховика і страхувальника з урахуванням оцінки вірогідності захворювання страхувальника у зв’язку з віком, професією станом здоров’я тощо.

Спеціалізовані страхові поліси дають змогу скористатися медичними послугами лікарів із вузьких спеціалізацій - вагітність, пологи,)

Медичне страхування проводять такі страхові компанії: “Укриедінстрах”, “Надра”, “Аска”, “Алькона”, “Енергополіс” та ін.

Правила страхування громадян, які виїздять за кордон не передбачають відшкодування витрат у разі лікування хронічних захворювань, стоматологічного протезування. Медичне страхування виїжджаючих – організацію надання допомоги. за кордон здійснюється через систему “Assistans”.