4 Методичні рекомендації для розв'язування задач

Задача 1 Між страховою компанією та громадянином С. на період з 1 січня до 31 грудня поточного року було укладено договір страхування транспортного засобу на суму 20 тис. грн. У серпні у зв'язку з інфляцією страхувальник подав заяву про збільшення страхової суми до 35 тис. грн. Розрахувати розмір страхових внесків та суму доплати на залишок періоду страхування, якщо страховий тариф становить 6 % страхової суми. Оформити заяву на страхування автотранспорту.
Задача 2 Громадянин К. уклав договір страхування майна (квартири) від пожежі та вогневих ризиків на повну вартість - 50 тис. грн в одній страховій компанії та ідентичний договір ще в одній страховій компанії. Під час дії обох договорів квартира громадянина К. внаслідок пожежі згоріла. Розрахувати розмір сукупного страхового відшкодування, яке виплатять громадянину К. страхові компанії та частку кожної з цих страхових компаній в ньому.
Задача 3 Громадянин К. застрахував автомобіль вартістю (згідно з докумен¬тами) 15 тис. грн одночасно в трьох страхових компаніях, причому в 1 -й страховій компанії на суму 10 тис. грн, в 2-й страховій компанії на суму 5 тис. грн, в 3-й страховій компанії - на 5 тис. грн. У результаті ДТП автомобіль було пошкоджено, при цьому розмір збитків визначено в сумі 8 тис. грн. Розрахувати розмір сукупного повного страхового відшкодування та частку кожної страхової компанії в ньому.
Задача 4 Виробниче підприємство уклало договір страхування інвестицій юридичної особи зі страховою компанією на суму 180 тис.грн строком на 1 рік. Внаслідок відсутності попиту на вироблену продукцію підприємство зазнало збитків у сумі
200 тис.грн. Визначити розмір страхового відшкодування.
Задача 5 Підприємство отримало від банку кредит на суму 20 млн грн строком на 4 місяці. Після закінчення терміну страхування страхувальник не повернув банку борг та відсотки за користування кредитом. Плата за кредит становить 60% річних. Визначити розмір страхового відшкодування, якщо банк уклав зі страховою компанією договір страхування ризику непогашення кредиту і відповідальність страховика становить 70%.
Задача 6 Дієздатний громадянин Данилко О.І. є власником собаки сенбернар на законних підставах. Відповідно до чинного законодавства він уклав зі страховою компанією договір страху¬вання відповідальності (строком на 1 рік) за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам. Унаслідок непередбачуваної поведінки собаки заподіяна пряма шкода іншим особам, а саме:
• одна особа втратила працездатність протягом 45 днів;
• знищене майно цієї ж особи, балансова вартість якого становила 5тис.грн.
Визначити:
1) розмір страхових платежів, що повинен сплатити Данилко О.І.;
2)суму страхових виплат за наслідками страхового випадку.
Задача 7 У страховій компанії застрахований ризик непогашення кредиту. Кредит у сумі 150 тис. грн виданий на 7 місяців під 20% річних. Страховий тариф — 3%, межа відповідальності страховика — 85%. Позичальник своєчасно не погасив суму бор¬гу. Визначити:
1) суму страхового платежу;
2) розмір страхового відшкодування.
Задача 8 Юридичною особою укладено договір обов'язко¬вого страхування цивільно-правової відповідальності, в якому зазначено фізичну особу Гончаренко О.І., яка може експлуатува¬ти будь-який з транспортних засобів з об'ємом двигуна 2100 ку¬бічних сантиметрів. Договір страхування укладено строком на
1 рік. Клас страхувальника на початок дії договору - 5. Гончарен¬ко О.І. має водійський стаж 15 років і використовує автомобіль у місті з населенням більше 1 мільйона чоловік. Претензій з боку правоохоронних органів та страховиків щодо випадків страхово¬го шахрайства не було. Визначити:
1) розмір страхового платежу, якщо коригуючі коефіцієнти встановлено у мінімальному розмірі;
2) розмір страхового платежу, якщо після закінчення строку дії договору юридична особа знову вирішила укласти договір страхування на наступні 9 місяців за аналогічними умовами, якщо:
а) протягом дії договору стався один страховий випадок, загальна сума відшкодування за яким становила 25 тис. грн;
б) протягом дії договору страхових випадків не було.
Задача 9 Громадянин, який на законних підставах збері¬гає мисливську вогнепальну зброю, власником якої є юридична особа, уклав відповідно до чинного законодавства договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності корис¬тувачів зброї. Договір укладений строком на 3 роки. Через 1,5 року після набрання договором законної сили стався страховий випадок, у результаті якого заподіяно шкоду третім особам, а саме:
• дві особи померли;
• одна особа визнана інвалідом II групи;
• дві особи стали непрацездатними відповідно 120 та 180 днів;
• на суму 7800 грн пошкоджене майно, балансова вартість якого становить 27500 грн.
Визначити розмір страхових внесків та суму страхових виплат за наслідками настання страхового випадку.
Задача 10 На правах повного господарського володіння суб'єкта господарювання належать гідротехнічні споруди 4 кла¬су. У результаті настання небезпечної події техногенного харак¬теру, яка виникла під час експлуатації об'єкта підвищеної небез¬пеки, виникла необхідність відшкодування шкоди:
• заподіяної життю та здоров'ю третіх осіб унаслідок настан¬ня страхового випадку;
• заподіяної об'єктам природно-заповідного фонду;
• заподіяної майну третіх осіб.
Визначити:
1) розмір страхових платежів, якщо страховий тариф вста¬новлено у максимальному розмірі для даного об'єкта підвищеної небезпеки;
2) суму страхових виплат за наслідками страхового випадку.