4 Практичні завдання

Завдання 1. Самостійно опрацюйте лекційно-теоретичний матеріал з теми, що розглядається, детально розібравшись в ключових поняттях та виконавши необхідні завдання і задачі. Законспектуйте той матеріал, який ви вважаєте за необхідне, при підготовці до практичного заняття. Виділіть ті питання, які потребують, на ваш погляд, більш детального роз’яснення або додаткового опрацювання, повідомивши про них напередодні дня проведення практичного заняття.

Завдання 2. Скласти кросворд на 20 або більше слів до теми, що розглядається.

Завдання 3. Аналіз сайту організації

Алгоритм виконання завдання

1. Виберіть веб-сайт будь-якої компанії (на свій вибір), що має відношення до аграрного сектору економіки (укажіть посилання на нього).

2. Оцініть веб-сайт компанії за наступними напрямами:

2.1. Коротка характеристика компанії та її продукту;

2.2. Визначення цілей, з якими компанія виходить на Інтернет-ринок;

2.3. Характеристика головної сторінки сайту компанії;

2.4. Аналіз представленої на сайті інформації щодо компанії;

2.5. Аналіз додаткових послуг, наданих компанією в Інтернеті;

2.6. Висновки і рекомендації з проведеного аналізу сайту компанії.

 Приклад

Аналізу веб-сайту компанії SUBARU

1. Коротка характеристика компанії і її продукту

SUBARU є автомобільним підрозділом компанії Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), виробником обширного і багатогранного транспортного устаткування.

FHI розробляє і створює цілий спектр новаційних промислових продуктів в своїх підрозділах, таких як: Автомобільний підрозділ, Аерокосмічне підрозділ, Підрозділ виробництва автобусів і виготовлення інженерних конструкцій для будівель, Підрозділ виробництва промислової продукції і Підрозділ з транспортування та екологічним системам. В основі всіх проектів будь-якого з підрозділів закладається сама передова і перевірена технологія, визначальна завтрашній день. Мета компанії FHI: створювати і розвивати найпередовіші марки і технології і бути присутнім на світовому ринку ХХІ-го сторіччя в якості лідируючого учасника. Для того, щоб будувати майбутнє всього населення і самої планети, FHI створює продукцію повну індивідуальності і обіцяє завжди бути піонером в у всіх галузях, ніколи не зраджуючи своїм традиціям.

Компанія має свій метод народження нових технологій, шляхом перехресного обміну досвідом усередині своїх підрозділів, і завдяки вільнодумства, гнучкості підходу і незгасаючого ентузіазму.

2. Визначення цілей, з якими компанія виходить на Інтернет-ринок

Загальною маркетинговою метою є просування ТМ SUBARU з урахуванням особливостей національних ринків, ступеню їхньої розвиненості, знайомства споживачів з даною ТМ і окремими видами продукції компанії. Тому на основному сайті компанії існує можливість за допомогою гіпертекстових посилань потрапити на кожну з 35 національних версій сайту.

Слід зазначити, що всі обрані для аналізу сайти компанії носять рекламно-інформаційний характер, тобто являють собою інструмент просування продукту на локальні ринки, однак, на сайті США є можливість on-line купівлі, що свідчить про те, що метою виходу в Інтернет була не тільки реклама торговельної марки, але і збільшення обсягів продажів автомобілів безпосередньо через Інтернет-мережу, причому основний натиск робиться на просування автомобілів моделі Forester, що призначена для всієї родини. Можливість on-line купівлі пов’язана з розвинутим віртуальним ринком у США.

3. Характеристика головної сторінки сайту компанії

Характеристика основного сайту компанії і його модифікацій. Зробивши аналіз технічних характеристик сайтів, необхідно відзначити, що швидкість завантаження сайтів усіх версій досить висока, що є гарантією того, що користувач не залишить сайт під час його завантаження. Навігація по сайтах досить проста і зручна, на всіх сайтах присутня карта сайту, що дозволяє користувачам без особливих зусиль потрапити в будь-який розділ сайту.

Незважаючи на більш низьку швидкість завантаження графічної інформації, інформація завантажується повністю. Високі технічні характеристики всіх сайтів компанії можна пояснити тим, що усі вони розроблені висококваліфікованими фахівцями компанії SUBARU, а також прагненням компанії підтримувати свій імідж і відповідати цілям і задачам діяльності компанії.

4. Аналіз представленої на сайті інформації щодо компанії

Інформація, представлена на усіх версіях сайту, має чітку структуру – рубрики і підрубрики чітко виділені, їхнє розташування достатньо зручно для користувача. Завдяки ефекту мультимедіа, надається можливість побачити підрубрики, що містять усю необхідну для користувача інформацію.

Розташування рубрик знаходиться в логічному взаємозв’язку, змінюється лише їхня кількість і розташування. На сайті Subaru Global рубрик 6: Home, Тopіcs, Models, About Subaru, Motorsports, Worldwіde NetWork.

На американському сайті кількість рубрик зменшується (4), однак треба відзначити більше підрубрик.

На французькій версії чітко виділені 5 рубрик, на відміну від глобальної версії, тут немає рубрики Worldwіde NetWork, однак з’являється чітко виділена рубрика «Дистриб’ютори». Необхідно відзначити, що на даній версії відбувається копіювання інформації в двох рубриках, стосовно характеристик модельного ряду SUBARU, що пов'язано зі специфікою французького Інтернет-ринку і високою конкуренцією на автомобільному ринку – у Франції могутня автоіндустрія, і французи віддають перевагу національним маркам автомобілів.

На українській сторінці рубрик 7, окремо виділяються рубрики «Технології» і «Галерея». Виділення рубрики «Технології» пов’язане з тим, що Інтернет-ринок України відносно новий і потенційні клієнти повинні бути інформовані про всі нові досягнення компанії. Основні користувачі Інтернету в Україні – молоді люди і вони воліють прикрашати свій «Робочий стіл» Windows «шпалерами» із зображенням автомобілів, мотоциклів. Такі зображення можна завантажити прямо зі сайту Субару, скориставшись рубрикою «Галерея».

Присутність Карти сайту у всіх версіях створює зручність у навігації.

На інших сайтах обсяг наданої інформації досить однаковий і містить інформацію від історії створення компанії до новин мотоспорту. На жодній з версій немає даних про відновлення сайту, дату останнього відновлення можна довідатися лише за датою останніх новин. Таку ситуацію можна пояснити тим, що у такої великої компанії склався імідж передової торговельної марки і користувач може бути упевнений у тому, що з сайтом ведеться постійна робота і він одержить всю нову інформацію.

Слід зазначити чітку структуру наданої інформації на всіх сайтах, кількість рубрик і підрубрик представлено в кількості, що не перевантажує сайти, вони знаходяться в логічному взаємозв’язку, і, незважаючи на те, що дані про відновлюваність інформації не присутні, необхідно підкреслити динамічний розвиток компанії в Інтернеті, застосування новітніх технологій у наданні інформації про свою діяльність.

5. Аналіз додаткових послуг, наданих компанією в Інтернеті

Слід зазначити, що на жодній з версій немає можливості передплати на новини компанії, хоча представлені на самому сайті новини часто відновлюються і представлені досить глибоко, що дозволяє користувачеві бути в курсі всіх подій, пов’язаних з діяльністю компанії. Банерна реклама не присутня на сайтах компанії, що говорить про її солідність і велич, присутні лише посилання на сайти партнерів і основних дилерів компанії.

Важливим є можливість «зворотного зв’язку» на усіх версіях, що дозволяє одержати відповідь на будь-яке питання безпосередньо від представника компанії.

Одним з недоліків є неможливість спілкування on-lіne. Купівлю on-lіne можна зробити лише з американської і кенійської версій сайту.

6. Висновки і рекомендації з проведеного аналізу сайту компанії

Інформацію про виконання завдання надішліть напередодні практичного заняття на електронну адресу batya.nati@gmail.com