2 ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

2.1 Назви тем лекційних занять, їх зміст, обсяг у годинах

1. Україна у найдавніші часи. Київська Русь - 4 год.

Найдавніші поселення на території України. Трипільська культура. Кочові народи та античні міста-держави північного Причорномор’я і Криму. Походження і розселення слов’ян. Східнослов’янські союзи племен. Утворення та розвиток Київської Русі у IX- першій третині XII ст.

2. Україна-Русь у період політичної роздробленості. Галицько-Волинське князівство - 2 год.

Причини та наслідки феодальної (політичної) роздробленості Русі. Галицько – Волинське князівство. Монгольська навала на Русь.

3. Українські землі у складі Литви та Польщі (ХІV - середина ХVІ ст.). Виникнення козацтва – 2 год.

Приєднання українських земель до Великого князівства Литовського. Литовсько-Руська держава. Завоювання Галичини Польщею. Поширення польсько-католицької експансії. Формування українського козацтва. Козацтво як суспільно-політичний та військовий чинник українського національного поступу.

4. Національно-визвольний рух у другій половині ХVІ - середині ХVІІ ст. Держава Богдана Хмельницького – 4 год.

Люблінська (1569 р.) і Берестейська (1596 р.) унії. Княь К.-В. Острозький. Козацькі війни наприкінці XVI ст. Гетьман П.Сагайдачний та його доба. Козацько-селянські повстання у 20-30-тих роках XVII ст. Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст. Утворення козацько-гетьманської держави.

5. Козацьке державотворення та становище українських земель у 2-й половині XVII-XVIII ст. – 4 год.

Україна після Б.Хмельницького. Руїна. Доба гетьмана Івана Мазепи. Козацька Конституція 1710 р. Діяльність П.Орлика в еміграції. Обмеження та ліквідація козацько-гетьманської державності у ХVІІІ ст. Знищення Запорозької Січі. Правобережна Україна у складі Речі Посполитої. Коліївщина. Розподіл українських земель наприкінці ХVІІІ ст.

6. Українські землі у складі Російської та Австро-Угорської імперій (кінець ХVІІІ — початок XX ст.) – 4 год.

Територіально-адміністративний устрій. Соціально-економічний розвиток. Суспільно-політичний і національний рух. Українські землі в роки Першої світової війни.

7. Боротьба за українську державність у 1917-1920 рр. – 4 год.

Політичне становище в Україні після повалення царизму. Українська Центральна Рада та її відносини з Тимчасовим урядом Росії. Проголошення Української Народної Республіки. Війна більшовицької Росії проти УНР. ІУ Універсал Центральної Ради. Брестський мирний договір та його наслідки. Українська Держава П.Скоропадського. УНР у часи Директорії. Західноукраїнська Народна Республіка. Акт злуки УНР і ЗУНР 22.01.1919 р. Боротьба за владу в Україні у 1919-1920рр. Причини поразки української

8. Україна у міжвоєнних 1920-1930-х роках. – 2 год.

Нова економічна політика (НЕП) та українізація. Особливості більшовицького соціалістичного будівництва та їх трагічні наслідки. Західноукраїнські землі у складі Польщі, Чехословаччини та Румунії.

9. Друга світова війна та Україна – 2 год. (1939 – 1945 рр.)

Політична ситуація у передвоєнній Європі та українське питання. Німецько-радянський договір про ненапад як крок до початку П світової війни. Агресія проти Польщі. Західна Україна в умовах радянського тоталітарного режиму (1939-1941рр.) Німецько-радянська війна 1941-1945 рр. й боротьба українців за незалежність.

10. Україна в умовах командно-адміністративної системи СРСР (1945—1985 рр.) – 2 год.

Україна в останній період “сталінщини” (1945 – 1953 рр.) Лібералізація тоталітарної системи у 1950-х – 1960-х роках Наростання застійних явищ у 1970-х – першій половині 1980-х рр.

11.Україна – незалежна держава – 2 год.

УРСР на завершальному етапі системної кризи СРСР. “Перебудова” та її наслідки. Україна – незалежна держава: проблеми становлення.