2 Порядок розробки інвестиційного проекту

Розробка та реалізація інвестиційного проекту проходить тривалий шлях від ідеї до випуску продукції. В умовах ринку цей період прийнято розглядати як життєвий цикл інвестиційного проекту або інвести­ційний цикл.

Життєвий цикл інвестиційного проекту – це час від першої за­трати до останньої вигоди проекту.

Він відображає розвиток проекту, роботи, які проводяться на різних стадіях його підготовки, реалізації та експлуатації.

Життєвий цикл інвестиційного проекту охоплює три фази:

  1. передінвестиційну (попередні дослідження до остаточного при­йняття інвестиційного рішення);
  2. інвестиційну (проектування, укладання договорів, підряду, буді­вництво);
  3. експлуатаційну (етап експлуатації знову створених об'єктів).

Кожна з цих фаз у свою чергу поділяється на стадії та етапи, яким

відповідають свої цілі та методи.

В інвестиційному циклі найвагомішою є передінвестиційна фа­за, яка включає в себе чотири стадії:

1. пошук інвестиційних концепцій;

  1. попередня підготовка проекту;
    1. остаточне формулювання проекту та оцінка його техніко-економічної та фінансової прийнятності;
    2. етап фінального розгляду проекту та прийняття по ньому рішен­ня.

Інвестиційна фаза інвестиційного проекту може бути розділена за такими стадіями:

1.встановлення правової, фінансової та організаційної основ для здійснення проекту;

2.придбання та передача технологій, включаючи основні проектні роботи;

  1. детальне проектне опрацювання та заключення контрактів, включаючи участь у тендерах, оцінку пропозицій та проведення перего­ворів;
  2. придбання землі, будівельні роботи та установка обладнання;

5.передвиробничий маркетинг, включаючи забезпечення поставок та формування адміністрації фірми;

  1. набір та освіта персоналу;
  2. здача в експлуатацію та пуск підприємства.

Експлуатаційний етап е останнім у проектному циклі, де інвестор

одержує результати від вкладеного капіталу. Крім того, основою експлу­атаційної фази є реабілітаційні дослідження, які проводяться на рівні фі­рми або підприємства. Основною метою досліджень є аналіз технічного, комерційного, фінансового та економічного стану підприємства з метою збільшення ефективності його діяльності та прибутковості із збережен­ням його як самостійної економічної одиниці, а також для прийняття рі­шень про злиття з іншими компаніями або про його повне закриття.

Будь-який інвестиційний проект має п'ять стадій життєвого ци­клу:

Перша стадія: народження проекту. Стадія характеризується ве­ликими витратами власних коштів, можливо залучених та одержаних у борг. На цій стадії проект підлягає різноманітним ризикам. Прибуток від­сутній.

Друга стадія: початок експлуатації проекту. На цій стадії інвес­тор відчуває великі потреби у банківських позичках чи венчурному капі­талі. Звичайно, він не сплачує дивідендів. Якщо прибуток присутній, він реінвестується. Починають діяти ризики, пов'язані з конкуренцією ринку.

Третя стадія: швидке зростання. Підприємство (компанія) почи­нає диктувати власні ціни на продукцію, проте конкуренція зростає. Рі­вень продажу зростає і значно покриває витрати виробництва. Також ха­рактерним є високий рівень прибутку, але існує потреба у великих витра­тах на маркетинг. Існує також велика потреба в інвестиціях. Компанія може здійснювати додаткову емісію акцій, але сплачує невеликі дивіден­ди. Банк, якщо і надає позичку, то під високі відсотки.

Четверта стадія: стабільне функціонування підприємства. На цій стадії компанія відшкодовує власні борги. Високий рівень конкуренції не дозволяє диктувати ціни, але невисокі витрати дозволяють одержува­ти середні по галузі прибутки. Це вже добре відома компанія з доброю репутацією. Вона має великі можливості для одержання позичок та реа­лізації акцій, сплачує солідні дивіденди, потреби у великих інвестиціях немає. На цій стадії компанія повинна розробляти стратегію запобігання занепаду.

П'ята стадія: занепад або друге народження. На цій стадії проду­кція підприємства припиняє користуватись попитом. Дуже висока конку­ренція. Банки не зацікавлені у співробітництві, але якщо і дають кредит то під високі відсотки. Акції компанії перестають користуватись попитом. Через поступове зниження доходів треба зменшувати дивіденди. Якщо на попередній стадії не була вироблена стратегія відродження та не бу­ли здійснені солідні інвестиції, на компанію очікують занепад та банкрут­ство.