3 Фондова біржа

Біржі посідають особливе місце в інфраструктурі сучасної ринкової економіки. Перша фондова біржа виникла в епоху первісного накопичен­им капіталу в Амстердамі у XVII ст. у зв'язку з розвитком капіталістичних відносин в Голландії.

Фондова біржа – це організаційно оформлений і регулярно функ­ціонуючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами.

Фондова біржа – це акціонерне товариство, яке зосереджує по­миї і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу їв здійснює свою діяльність відповідно до Закону України «Про цінні па­пери та фондову біржу», інших актів законодавства України, статуту і правил фондової біржі. На деяких фондових біржах реалізують також /і 'іди щодо купівлі-продажу іноземної валюти і золота.

Фондову біржу може бути створено не менш як 20 засновниками-торговцями цінними паперами, які мають дозвіл на здійснення комерцій­ної й комісійної діяльності по цінних паперах за умови внесення ними до і статутного фонду не менш як 10000 неоподатковуваних мінімумів дохо­ди! громадян. Фондова біржа — організація, яка створюється без мети тримання прибутку та займається виключно організацією укладання  купівлі та продажу цінних паперів та їх похідних. Вона не може здійснювати операції з цінними паперами від власного імені та за доручен­им клієнтів, а також виконувати функції депозитарію.

Фондова біржа працює за такими принципами:

  • перевірка якості й надійності цінних паперів;
  • встановлення на основі аукціонної торгівлі єдиного курсу на од­накові цінні папери одного емітенту;
  • гласність біржових операцій.

Фондова біржа виконує такі функції:

  • відкриває доступ підприємствам до позичкового небанківського капіталу;
  • є важливим координатором розміщення державних цінних папе­рів;
  • забезпечує можливість переміщення капіталу з однієї сфери дія­льності до іншої;
  • є своєрідним економічним барометром ділової активності.

Фондова біржа проводить такі операції:

1)   облік цінних паперів, їх приймання, надання рекомендацій щодо встановлення початкової котирувальної ціни;

2)  оформлення угод щодо купівлі-продажу цінних паперів;

3)   виконання централізованих взаєморозрахунків у межах біржово­го ринку цінних паперів;

4)   забезпечення централізованого інформування і курсового конт­ролю;

5)  правове оформлення угод.

Діяльність фондової біржі припиняється у тому разі, коли число її членів стало менше 10. Якщо у фондовій біржі залишилося 10 членів, її діяльність припиняється у разі неприйняття нових членів протягом шести місяців. Діяльність фондової біржі припиняється відповідно до законо­давства України про акціонерні товариства та інші види господарських товариств.

Основними учасниками фондових бірж є:

1) Брокерські компанії – це компанії, що здійснюють цивільно- правові угоди щодо цінних паперів, які передбачають оплату цінних па­перів проти їх поставки новому власнику на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів.

2) Дилерські компанії – це компанії, що здійснюють цивільно- правові угоди щодо цінних паперів, які передбачають оплату цінних па­перів проти їх поставки новому власнику від свого імені та за свій раху­нок з метою перепродажу третім особам.

3) Маклери – це особи, які виступають посередниками при укла­дання угод на біржі.

Залежно від виду торгівельної діяльності члени біржі поділя­ються на чотири категорії:

1)   брокер-комісіонер збирає у брокерських фірм заявки клієнтів, доставляє їх в зал біржі і відповідає за їх виконання;

2)   біржовий брокер виконує доручення інших брокерів;

3)   біржовий трейдер здійснює операції лише за власний рахунок, правилами біржі йому заборонено виконувати розпорядження клієнтів;

4)                «спеціаліст» виконує три основні функції: здійснює виконання заявок з певними групами цінних паперів, діючи при цьому, як брокер; діє як дилер, тобто купує та продає цінні папери за власний рахунок; вико­нує завдання підтримки стабільності на ринку певних цінних паперів ііляхом компенсації тимчасових дисбалансів попиту та пропозиції.

Усі операції на фондовій біржі поділяють на: касові (спотові) та строкові.

Касова угода (спотова) – її особливість у тому, що цінні папери оплачуються та передаються покупцю, як правило, в день угоди або про­тягом 1-3 днів. Ринок таких угод називається касовим (спотовим), а ціна касовою (спотовою). Ці угоди передбачають первинне розміщення цінних паперів та їх вторинний перепродаж. До первинного розміщення через біржу приймаються цінні папери, які пройшли лістинг (експертизу) в екс­пертній групі біржі.

Лістинг – це цінні папери, які внесені до біржового списку.

Угоди, які мають предмет поставки активу у майбутньому назива­ються строковими. Предметом строкових угод можуть бути будь-які ак­тиви. До строкових угод відносять: опціони, ф'ючерси, варанти.

З точки зору строків виконання опціони поділяють на:

1) Американський опціон, який може бути виконаний у будь-який день до закінчення строку контракту.

2) Європейський опціон, який здійснюється лише в день закінчен­ня строку контракту.

В Україні функціонують наступні фондові біржі:
• ПАТ «Українська біржа» (м. Київ)
• ПАТ «Східно-Європейська фондова біржа» (м. Київ)
• ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» (м. Дніпропетровськ)
• ПрАТ «Українська міжбанківська валютна біржа» (м. Київ)
• ПрАТ «Українська Міжнародна Фондова Біржа» (м. Київ)
• ПАТ «Київська Міжнародна Фондова Біржа» (м. Київ)
• ПАТ «Фондова біржа ПФТС» (м. Київ)
• ПрАТ «Придніпровська фондова біржа» (м. Дніпропетровськ)
• ПрАТ «Фондова біржа «Іннекс» (до 2006 року — АТ «Донецька фондова біржа») (м. Київ)
• ПрАТ «Українська фондова біржа» (м. Київ)
Реєстр всіх бірж України міститься у Реєстрі ліцензованих учасників фондового ринку, що ведеться Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.