1 Аналіз та оцінка ефективності фінансових інвестицій

Під час розробки оптимальних фінансових рішень у конкретних ситуаціях інвестор має вміти оцінювати майбутню вартість інвестованих грошових коштів.

Оцінка майбутньої вартості грошових вкладень, інвестованих на строк більше одного року (періоду) залежить від того який відсоток (простий чи складний) буде прийматися в розрахунках. Під час використання простого відсотка інвестор буде одержувати доход (нарощувати капітал) тільки з суми початкових інвестицій протягом усього строку реалізації проекту.

Формула визначення нарощеної суми з використанням простих відсотків (РУ)(формула простих відсотків) має такий вигляд:

FV = PV (1 + п*r)

де РV – сума початкових грошових коштів; г – ставка відсотку, коефіцієнт; n – кількість періодів (років).

Під час використання складного відсотка, одержаний доход періодично додається до суми початкових інвестицій. У результаті чого відсоток нараховується також із накопиченої у попередніх періодах суми відсоткових платежів або будь-якого іншого виду доходу. Знаходження майбутньої вартості грошових коштів через п-період (РУn) і за відомого значення темпу їх приросту здійснюється за формулою:

FVn =  PV (1 + r)n

Якщо нарахування відсотків здійснюється т раз у рік, то формула буде мати такий вигляд:

FVn =  PV (1 + r/m)n*m

, де m – періодичність нарахування відсотків на рік

Процес, в якому за заданих значень РV та г необхідно знайти величину майбутньої вартості інвестованих коштів до кінця певного періоду часу (п) називається операцією нарощування.

У фінансових розрахунках часто виникає потреба в оцінці поточної вартості майбутніх грошових потоків (РV). Метою даної процедури є визначення цінностей майбутніх надходжень від реалізації того чи іншого проекту з позицій поточного моменту. Процес конвертування грошових коштів, що планується одержати у майбутніх періодах в їх поточну вартість, називається операцією дисконтування. Відсоткова ставка, що використовується у розрахунку РУ, називається дисконтною ставкою.