2 Установка первинного ключа в таблиці

У збалансованій структурі реляційної бази даних кожен запис в будь-якій таблиці повинна унікально ідентифікуватися, тобто значення деяких полів в таблиці не повинні повторюватися у всій безлічі записів. Цей унікальний ідентифікатор називається первинним ключем .

Якщо Ви помітили, після створення таблиць в Access 2010 в режимі Конструктор, при виконанні операцій "Закрити" або "Зберегти", система робить нагадування.

У тому випадку, якщо натиснути на кнопку "Ні", то ключового поля система створювати не буде (в розглянутих прикладах дано пояснення, чому зручніше ключ встановлювати пізніше).

При створенні таблиці в режимі Таблиця, система автоматично створює перше поле, яке називається "Код" з типом даних "Лічильник" (Счетчик).

Це поле є ключовим, наприклад, на малюнку 1 показаний варіант створюваної таблиці вручну, при введенні даних в полі "Стаж роботи працівника" система автоматично в поле "Код" встановлює порядкові номери записів, а після закриття таблиці поле "Код" стає ключовим.

Рис. 1. Приклад створеної таблиці в режимі Таблиця

У тому випадку, якщо ключове поле не було встановлено в таблиці, то знадобиться встановити ключ самостійно (в розглянутих прикладах, для таблиць "Особисті відомості" і "Доплати" ключі не встановлювалися).

Для додавання первинного ключа до таблиці або для його видалення, необхідно таблицю відкрити в режимі Конструктор. Розглянемо на прикладі правила створення первинного ключа.

  1. Відкрийте в режимі Конструктор таблицю "Особисті відомості".
  1. Виділіть рядок з найменуванням поля "Прізвище".
  1. На вкладці "Робота з таблицями" (у більш новіших версіях "Конструктор") клацніть по напису .
  1. Збережіть таблицю.

Зрозуміло, що прибрати ключ з таблиці можна виконавши ті ж дії.

Перевірте, чи існують ключі в інших таблицях, які були створені на попередніх етапах ("Надбавка за стаж", "Номенклатура посад" і "Доплати").

Якщо в режимі Конструктор спробувати відкрити таблицю , яка є пов'язаною із зовнішнім файлом, то система видасть повідомлення, текст якого представлений на малюнку 2.

Рис. 2. Повідомлення системи про те, що даненая таблиця є пов'язаної