1 Створення простого запиту

Майстер запитів дозволяє послідовно формувати бланк запиту, використовуючи готові шаблони, крім того, з'являється можливість створювати вирази без використання Будівника, що дуже зручно при створенні бази даних.

Відкриття Майстри запитів здійснюється натисканням на піктограму на вкладці "Створення" (Создание), після чого відкривається вікно "Новий запит" (Новый запрос) (рис. 1), в якому можна вибрати один з чотирьох варіантів створення запитів: Простий запит; Перехресний запит; Запит на пошук повторюваних записів; Запит на пошук записів, які не мають підлеглих (Простой запрос; Перекрёстный запрос; Запрос на поиск повторяющихся записей; Запрос на поиск записей, не имеющих подчинённых).

Рис. 1. Вікно для створення нового запиту за допомогою Майстра

Припустимо, що керівництво цікавить хто з працівників отримує доплати (згідно, наявного списку) і скільки їм виплачують у вигляді надбавки за стаж.

Використовуючи Майстер запитів, виконаэмо наступні дії:

  1. Відкриваємо "Новий запит" (Новый запрос) в Майстрі запитів та вибираємо рядок "Простий запит" (Простой запрос) (рис. 1), після чого натискаємо на кнопку ОК.
  2. У вікні "Створення простих запитів" (Создание простых запросов) вибираємо спочатку таблицю "Особисті дані", з лівого вікна переносимо в праве вікно стрілкою  поля "Прізвище", "Доплати", після чого відкриваємо таблицю "Доплати" і переносимо вправо поле "Коефіцієнт доплати", далі відкриваємо таблицю "Надбавки за стаж", з якої вибираємо поля: "Стаж роботи співробітника" і "Надбавка" (рис.2).

Рис. 2. Збір полів з таблиць у вікні створення простих запитів

  1. Наступним кроком (рис. 3), зробимо позначку проти слова "Підсумковий" (Итоговый) і натискаємо на кнопку .
  2. У вікні "Підсумки" (Итоги) (рис.4) поставимо позначки в стовпці Sum навпроти "Коефіцієнт" (Коэффициент) і так само у полі "Підрахунок числа записів у Особисті відомості" (Подсчёт числа записей в Личные сведения), натисніть на кнопку ОК.

Рис. 4. Підготовка до обчислення підсумків у запиті

Рис. 5. Заповнення вікна "Підсумки"

  1. Виконавши наступні кроки (вони не потребують коментарів), слід не забудути присвоїти ім'я запиту, наприклад, "Надбавки і сум_коеф доплат", після чого перевіряємо які результати будуть отримані в результаті виконання запиту (рис. 6).

Рис. 6. Результат виконання простого запиту, створеного в Майстр запитів

Слід зверніть увагу, що аналогічне завдання було розглянуто за допомогою Конструктора, але в даному випадку з'явилося поле "Count − кількість", в якому зазначено кількість видів доплат кожному співробітнику.

Поле "Sum" містить сумарне число коефіцієнтів за видами доплат.