1 Загальне уявлення про форми

База даних розробляється для того, щоб її вмістом і можливостями користувалися представники різних підрозділів організації. А тому, їх цікавить зручний інтерфейс, який дозволяє здійснювати перегляд даних, їх актуалізацію, знаходити певні фрагменти за допомогою типових запитів або більше інтелектуальних засобів.

У Access 2010 (2013) форма є самостійним об'єктом, яка зберігається всередині бази. При розробці бази даних слід скористатися різними способами створення форми, які пропонуються на вкладці "Створення" (Создание) панелі Access (рис. 1).

Рис. 1. Засоби для роботи з формами на панелі Access

Залежно від постановки завдання, розробник вибирає варіант побудови інтерфейсу користувача для роботи з даними бази. Найшвидшим способом створення форм є використання майстра форм , самостійне створення форми здійснюється за допомогою Конструктора або в режимі Порожня форма (Пустая форма).

У цих випадках розробник може використовувати елементи управління (кнопки, текстові вікна та інші), підключати макроси або писати програмні модулі на VBA. При використанні різних варіантів побудови форми, є можливість включати в неї поля з різних таблиць і запитів.