1 Типи даних та їх подання

Людина сприймає дані у вигляді образів, які відображаються в його свідомості. Комп'ютер сприймає дані у вигляді двійкових кодів, тому для зберігання і відображення даних у комп'ютері потрібен певний місце пам'яті, а також інструкція з перетворення двійкових кодів. Зрозуміло, що для зберігання простого числа потрібно значно менше місця, ніж для зберігання фотографії, про це слід постійно пам'ятати при створенні бази даних, тому що швидкість обробки даних багато в чому залежить від виду їх подання. У комп'ютері дані розділені на кілька типів, тип даних задається користувачем. Тому, при завданні властивостей полю таблиці, задають тип даних, які будуть представлені в стовпці таблиці під загальним заголовком (найменування поля). У Access 2010 існує 11 основних типів даних, а для деяких з них введені підтипи даних, перелік типів даних наведено нижче.

 Текстовий (Текстовый): тип даних призначений для обробки будь-яких алфавітно-цифрових символів (включаючи числа), одиночних або зібраних в рядок. Максимальна довжина рядка не повинна перевищувати 255 символів. Тому, при використанні даних типу текстовий доцільно для кожного поля задавати його розмір у символах (для економії загального обсягу пам'яті). За замовчуванням всіх полях таблиці в Access 2010 задається саме цей тип даних.

 Поле МЕМО (Поле МЕМО): текстове поле дуже великої довжини. Зазвичай використовується для зберігання абзаців тексту, резюме, коротких описів і т.п. При використанні цього типу немає необхідності піклуватися про зазначення довжини записи, яка буде зберігатися в пам'яті машини. Для поля з типом даних МЕМО виділяється рівно стільки пам'яті, скільки потрібно для конкретного запису.

 Числовий (Числовой): СУБД Access дозволяє виконувати над полями такого типу обчислення. Щоб вказати конкретний спосіб зберігання даних в полях числового типу, передбачено кілька підтипів:

      1. Байт − займає 1 байт.
      2. Ціле  займає 2 байта.
      3. Довге ціле  займає 4 байта.
      4. Одинарное з плаваючою точкою  займає 4 байта.
      5. Подвійне з плаваючою точкою  займає 8 байт.
      6. Дійсне  займає 12 байт.

 Грошовий (Денежный): у такому полі зберігаються дані, представлені згідно з правилами бухгалтерії (позначення валюти, поділ числа на розряди), хоча, з такими даними виконуються всі арифметичні і логічні операції, як з типом даних  числовий. У пам'яті відображення запису такого типу займає 8 байт.

 Дата і час (Дата и время): спеціальний тип даних, в якому зберігаються значення дати або часу, або і того й іншого. Для різноманітного відображення дати і часу існують спеціальні формати у вигляді шаблонів, що дозволяє проводити обчислення над цими даними. У пам'яті машини такий тип даних займає 8 байт.

 Лічильник (Счетчик): тип даних, який використовується для ідентифікації запису в базі даних. Зазвичай лічильник використовують як ключового поля в таблицях, тому він представляється у вигляді цілого числа.

 Логічний (Логический): такі поля містять значення: Так \ Ні, Істина \ Брехня, Увімкнути. \ Вимк. і т.п. Фактично, в цьому полі 1 інтерпретується як Да, а 0  як Ні.

 Гіперпосилання (Гиперссылка): забезпечує зв'язок з Web-сторінкою або яким-небудь файлом. При виборі цього типу даних Access автоматично запускає додаток, в якому можна відобразити цей файл, наприклад Web-браузер для відображення Web-сторінки або програмний модуль з розширенням .еxe.

Поле об'єкта OLE (Поле объекта OLE) (Object Linking and Embedding − зв'язування і впровадження об'єкта). У полі можуть бути розміщені малюнки, електронні таблиці, відеофільми в двійковому форматі. Такий тип даних зберігає дані обсягом до 1 Гбайт.

Вкладення (Вложение). Тип даних, який з'явився в Access 2007/2010 для зберігання безпосередньо в базі даних файлів великих розмірів (малюнків, додатків MS Office та інших видів) в стислому вигляді розміром до 2 Гбайт.

Майстер підстановок (Мастер подстановок). Ця властивість поля, а не справжній тип даних використовується в Access 2010 в якості засобу для більш ефективного та коректного введення даних. При виборі цього типу даних запускається майстер підстановок, який створює поле в тому форматі і того типу, яке буде запозичена з іншої таблиці або списку, зазвичай цей тип даних займає 4 байта.

У Access 2010 передбачені варіанти завдання форматів полів таблиці безпосередньо при її створенні. Коли відкривається режим створення таблиці, то можна відразу ставити необхідний формат полю. На малюнку 1 показано, що при натисканні на стрілку  в рядку з найменуванням полів таблиці, буде розкритий список з видами форматів, які можна встановити (за замовчуванням формат поля таблиці задається, як  Текст).

Рис. 1. Список з найменуванням форматів для поля таблиці