4 Організація зв'язків між таблицями

При спробі створити зв'язок між таблицями "Надбавки за стаж" і "Особисті відомості" нічого не вийде.

Відповідь ясна, у таблиці "Особисті відомості" відсутнє поле, яке можна пов'язати з таблицею "Надбавки за стаж".

Виходів з цього положення два;

  • Перший спосіб − створити поле в таблиці "Особисті відомості", наприклад, використовуючи прийом пов'язаних таблиць, а потім зі списку вибрати необхідні дані для заповнення новоствореного поля.
  • Другий спосіб  скористатися проміжної таблицею, наприклад, яка буде створена в запиті, цей прийом досить трудомісткий, але дозволяє нарощувати базу даних новими таблицями, а потім використовувати їх для виконання обчислень у запитах (цей спосіб буде розглянуто нижче).
  1. Створіть в таблиці "Особисті відомості" нове поле, наприклад, "Стаж".

Нагадаємо, що спочатку необхідно визначити місце нового поля в таблиці, потім вибрати режим "Інші поля" (Другие поля), далі − "Підстановка та відношення" (Подстановка и отношения), а потім виконати кроки по підстановці необхідного поля у вигляді списку з іншої таблиці.

В результаті виконуваних дій буде отримана зв'язок між таблицями "Надбавка за стаж" (батьківська) і "Особисті відомості" (дочірня). На малюнку 1 показаний приклад автоматичного встановлення зв'язків між таблицями, коли використовується метод вкладення таблиць.

Коли буде розкрита таблиця "Надбавки за стаж", то в ній з'являється символ . Якщо клацнути по символу, то будуть відображені рядки (записи) з дочірньою таблиці (у даному прикладі показані записи з відомостями про співробітників, які мають стаж роботи від 1 року до 3- х років).

Рис. 1. Приклад встановлення зв'язків між таблицями методом вкладених таблиць

Автоматично створений зв'язок відображає ставлення "Один до багатьох", дійсно, у таблиці "Надбавки за стаж" кожен рядок є унікальним, в той час як у таблиці "Особисті відомості" дані про стаж роботи співробітника можуть відноситися до декількох рядків. Для того, щоб побачити, які зв'язку між таблицями існують, досить закрити всі таблиці, активізувати вкладку "Робота з базами даних", а потім натиснути на піктограму "Схема даних".

Часто розробник бази даних змінює найменування ключових полів, що потребує від нього проведення операції створення зв'язку вручну або її видалення. На малюнку 2 показана схема зв'язків для розглянутого прикладу.

Рис. 2. Варіант сформованих зв'язків між таблицями в базі даних