5 Обробка множинних даних

Створивши у таблиці "Особисті дані" поле "Доплати" з множинним значенням даних, було досягнуто компактність їх зберігання, але постає питання, як працювати з такими даними?

Припустимо, що планово-економічному відділу необхідно розробити фонд заробітної плати співробітників організації, при цьому, потрібно знати величину надбавки для кожного співробітника, його ставку (оклад за посадою) і сумарний коефіцієнт, на який збільшується оклад співробітника.

Використовуючи можливості Access 2010 (2013), ця процедура не викликає труднощів. Для початку необхідно продумати, в яких вихідних таблицях можна знайти необхідні значення даних, а потім приступити до формування запиту.

  1. Створюємо новий запит у режимі "Конструктора". Для цього переносимо на поле конструктора таблиці відповідні поля з таблиць (рис. 8).

Рис. 8. Підготовка запиту для роботи з множинним значенням даних

  1. У бланку запиту необхідно додати новий рядок з найменуванням "Групова операція" (Групповая операция). Для цього можна натиснути правою кнопкою миші по бланку запиту, а потім вибрати рядок або на стрічці активізувати елемент (на вкладці Робота з запитами (Работа с запросами)). З цією метою розкриваємо список вибору функцій при роботі з груповими даними в стовпці для таблиці "Доплати" (рис. 9), та вибераємо функцію Sum.

Рис. 9. Список для вибору функцій при роботі з груповими даними

  1. Зберігаємо запит, наприклад під ім'ям "Прізвище та оклад за посадою" та запускаємо запит на виконання. Результат виконання запиту показаний на малюнку 10.

Рис. 10. Результати роботи запиту з обробкою множинних дани

Слід звернути увагу, що в бланку запиту рядок з найменуванням  відноситься до всіх полів, отже, крім виконання операції підсумувовування даних, можна ставити й інші умови відбору даних у запит, наприклад, вирази.