1 Типи запитів

При створенні бази даних прагнуть звести всі дані, необхідні для подальшого використання в таблиці, таким чином, щоб уникнути надмірності даних і досягти логіки їх об'єднання в таблицях.

У розглянутих прикладах були створені таблиці, які не містять надлишкових даних. Разом з тим, слід зазначити, що кінцевому користувачеві не потрібно бачити всю інформацію, яка знаходиться в таблицях. Навпаки, користувач зацікавлений отримувати відомості з бази даних, не вникаючи, в яких таблицях вони знаходяться.

Для цієї мети в Access 2010(2013) включений самостійний об'єкт − "Запити" (Запрос). Запити створюються за допомогою "Майстра запитів" (Мастера запросов), Конструктора запитів (Конструктора запросов) і мови запитів SQL (Structured Query Language − структурний мову запитів). Кожне з перерахованих засобів має певну специфіку.

До основних типів запитів відносяться:

  • Запит на вибірку (Запрос на выборку − Select query). Ці запити дозволяють витягувати інформацію з таблиць, проводити обчислення з показниками, створювати перехресні посилання. У запитах на вибірку, змінювати дані в таблицях можна.
  • Запит на зміну (Запрос на изменение − Action query). Запити такого типу дають можливість коригувати інформацію, яка міститься в таблицях. Запити на зміну діляться на чотири категорії:
    • запит на створення таблиці (запрос на создание таблицы − Make-table) − дозволяє створити нову таблицю на основі даних, що містяться в одній або кількох таблицях;
    • запит на видалення (запрос на удаление − Delete) − видаляє всі записи з однієї або декількох таблиць на основі критеріїв, що задаються користувачем;
    • запит на приєднання (запрос на присоединение − Append)  додає цілі записи або тільки зазначені поля в таблиці;
    • запит на оновлення (запрос на обновление − Update)  змінює дані в існуючих таблицях на підставі інформації у вікні "Конструктора".
  • SQL-запит. Ці запити створюються за допомогою мови запитів у вигляді окремих інструкцій (операторів), що дозволяє вирішувати складні завдання при роботі з таблицями. SQL-запити часто створюються для зміни структури таблиці, для внесення змін до запису, для автоматичного перейменування полів, для під'єднання до зовнішніх баз даних.

Для створення запитів до БД MS Access 2010(2013) необхідно на вкладці "Створення" (Создание) вибрати режим "Майстер запитів" (Мастер запросов) або "Конструктор запитів" (Конструктор запросов), використовуючи піктограми (рис. 1) (режим SQL -запит суміщений з режимом "Конструктор запитів").

Рис. 1. Піктограми для вибору режиму створення запитів