3 Створення запитів з параметрами

Під параметричним запитом слід розуміти − відбір значень даних з таблиць по заданому параметру.

Фактично, вводиться умова на пошук інформації в однотипних рядках таблиць.

Наприклад, канцелярія організації повинна запросити на нараду співробітників певних посад і обов'язково всіх завідувачів відділами, для цього необхідно задавати параметри відбору даних.

Для формування запиту, необхідно продумати найменування таблиць в яких знаходяться дані, які нас цікавлять, після чого запускаємо "Конструктор запитів" (Конструктор запросов).

У запиті повинні бути відображені прізвища співробітників, місце їх роботи, телефон і фотографія. Отже, таблицями для відбору даних будуть: "Особисті відомості" і "Номенклатура посад", а результатом виконання запиту повинна буди таблиця, наприклад, "Телефони та посади". На малюнку 7 представлено поле для формування запиту, розглянемо по кроках, як цей запит був сформований.

Рис. 7. Приклад створення запиту з параметрами

  1. Розмістіть таблиці на полі запиту.
  1. На бланк запиту перенесіть поля з таблиць (Прізвище, Телефон, Фото, Найменування відділу, Посада).
  1. У рядку "Умови відбору" (Условия отбора) запишіть в квадратних дужках текст повідомлення [Уведіть посаду], яке з'являтиметься перед користувачем.
  1. У рядку "Або" (Или) запишіть параметр у подвійних лапках "Завідувач відділом".
  1. У рядку "Сортування" (Сортировка) розкрийте список і виберіть »по зростанню».
  1. Збережіть запит під ім'ям "Телефони та посади", після чого запустіть цей запит на виконання. Система повинна видати діалогове вікно з запитанням (рис. 8 ), в яке введіть, наприклад − Бухгалтер, і натисніть на кнопку "ОК".

Рис. 8. Пропозиція системи для введення параметру відбору

У результаті буде сформована таблиця з даними (рис. 9), які відібрані з двох таблиць. Якщо цей запит закрити, то результати не будуть збережені, але при наступних запусках запиту з вікна переходів, система видаватиме діалогове вікно для введення тієї посади, яка цікавить користувача.

Рис. 9. Результат виконання відбору даних по заданих параметрах

Після виконання запиту відкрийте цей же запит в режимі Конструктор, і подивіться, що в рядку з найменуванням "Або" (Или) бланка запиту нічого немає. Система самостійно формувала вираз і записала його в рядок "Умова відбору" (Условие отбора).

Спробуйте мишкою розширити в бланку запиту стовпець з найменуванням "Посада", після чого у рядку з'явиться повний  логічний вираз, який показано на малюнку 10.

Рис. 10. Логічний вираз Or (Або) для заданих параметрів відбору даних

Слід зазначити, що параметри для відбору даних можуть бути задані у вигляді тексту або числа, за допомогою діалогового вікна або виразу.

При введенні жорсткого параметра у вигляді тексту, наприклад, можна вказати посаду, тоді текстовий параметр полягає в подвійні лапки ( "..." ).

При введенні жорсткого параметра у вигляді числа, наприклад рік народження, подвійні лапки не використовують.

При використанні діалогового вікна, ознакою його відкриття є відкрита і закрита квадратні дужки ( [...] ), параметр, що вводиться в діалогове вікно може бути і текстом і числом.

При побудові логічного виразу як параметр, слід пам'ятати, що порівнюються тільки дані, що належать одному стовпцю бланка запиту.