6 Технологія використання Будівника виразів для виконання обчислень

6.3 Проведення складних обчислень

В організації здійснюються дії з переміщення співробітників з відділу у відділ, змінюються їхні посади, що впливає на заробітну плату, додаються коефіцієнти за досягнуті успіхи і т.п. Бухгалтерія повинна готувати списки співробітників на видачу заробітної плати за місяць. Без бази даних тут не обійтися. Розглянемо, як можна використовувати вже готові запити для створення нових запитів з обчисленням даних.

Завдання просте, скласти відомість видачі заробітної плати з урахуванням всіх належних доплат співробітнику.

  1. Створюємо новий запит в Конструкторі і як джерело даних вибераємо таблицю із запиту "Прізвище та оклад за посадою" (рис. 15).

Рис. 15. Базова таблиця для формування відомості на видачу заробітної плати співробітникам

  1. Перенесіть в бланк запиту необхідні поля для проведення розрахунків заробітної плати (рис. 16).

Рис. 16. Бланк запиту з переліком полів

  1. У вільному стовпці бланка клацніть мишкою і створіть вираз "Усього:", за допомогою Будівника виразів, який дозволяє обчислити належну суму співробітнику за місяць "Усього", з урахуванням надбавки за стаж, доплати до окладу (коефіцієнту підвищення ставки) та ставки за посаду (рис. 17).

Рис. 17. Вираз (формула) для обчислення належної суми заробітної плати співробітнику за місяць

Формула складається з чотирьох доданків, на малюнку 17 кожний доданок виділено в окремий рядок.

Сумарний коефіцієнт доплати множиться на ставку співробітника, потім складається зі ставкою, після чого додається надбавка за стаж роботи. Так як значення виразу вибиралися з вікна Категорій Будівника виразів (Построитель віражений), то у вікно переносилися повні значення (назва таблиць, звідки вони отримані, назва таблиці, з якої переносилися і найменування поля).

Слід звернути увагу, що найменування таблиць і полів у таблицях укладені в квадратні дужки, а символ "!" (знак оклику) − позначає об'єднання, вибраних параметрів. У тому випадку, якщо складати таку формулу вручну, досить вказати тільки найменування полів, з бланка запиту при його складанні, тоді запис формули буде компактніше і зрозуміліше.

Ось, що варто було б записати вручну у вираз вікна Будівника виразів (Построитель віражений):

Усього: [Sum-коефіцієнт доплати] * [Оклад] + [Оклад] + [Надбавка] 

Спробуйте створити такий вираз у ручному режимі і подивіться на отриманий результат.

  1. Насправді, нам необхідно підготувати відомість для виплати заробітної плати за місяць, тому потрібно в запит ввести ще одне поле "Видати на руки". На рисунку 18 показано вираз:

"Видати на руки: 0,87 * [Усього ]",

яке відображається в додатковому полі бланка запиту.

Рис. 18. Створення поля в запиті і встановлення його властивостей

При виплаті заробітної плати зручно оперувати з цифрами, які відображаються, як тип "Грошовий" (Денежный), тому слід встановити у вікні властивостей формат створеного поля.

  1. Для виконання цієї операції в бланку запиту клацаємо правою кнопкою миші по полю "Видати на руки", після чого у меню вибераємо рядок з командою .

У вікні властивостей (рис. 18) розкрийте список в рядку "Формат поля" і встановіть "Грошовий" (Денежный). Після чого можна зберегти запит і перевірити, як він працює. Результат виконання запиту представлений на рисунку 19.

Рис. 19. Таблиця з даними по заробітній платі співробітників