6 Технологія використання Будівника виразів для виконання обчислень

6.2 Створення вирази для проведення обчислень у таблиці

Припустимо, відділ кадрів щорічно готує наказ про зміну надбавок за стаж співробітникам організації. Очевидно, щоб не проводити складних пошуків, потрібно всього лише з'ясувати, скільки співробітник пропрацював в організації.

Для створення такого запиту, будуть потрібні відомості з таблиці "Особисті дані". У даний момент нас буде цікавити технологія використання Будівника (Построителя), тому виконаємо послідовно наступні дії:

  1. Запускаємо створення нового запиту в режимі Конструктор і на полі конструктора поміщаємо таблицю "Особисті дані".
  2. У бланк запиту переносимо послідовно наступні поля: "Прізвище", "Рік надходження", "Посада".
  3. У порожньому полі клацаємо мишкою, і на стрічці клацніть по піктограмі , після чого відкриється вікно Будівник виразів (Построитель выражений).
  4. У верхньому полі Будівника вводимо вираз: Набрав стаж:2014− , в полі "Елементи виразів" (Элементы выражений) розкриваємо об'єкт "Таблиці" і клацаємо по значку , в полі "Категорії виразів" (Категории выражений) двічі клацаємо по − , після чого, у верхньому полі Будівника буде сформована запис (рис. 12).
  5. Натискаємо на кнопку ОК.

Рис. 12. Загальний вигляд вікна будівника виразів з побудованим виразом запиту

  1. У бланку запиту повинен відображатися, створений вираз (рис. 13), після перевірки виразу слід зберегти запит, наприклад під ім'ям "Фактичний стаж роботи".

Рис. 13. Бланк запиту для обчислення фактичного стажу роботи співробітника

Отримавши результати виконання запиту (рис. 14), можна ввести логічні змінні на предмет аналізу, хто з працівників повинен отримати наступного року іншу надбавку, у зв'язку з переходом в іншу категорію.

Слід нагадати, що градації надбавок знаходяться в таблиці "Надбавка за стаж".

Для зручності проведення візуального аналізу, результати, які відображаються в полі "Набрав стаж" слід відсортувати за зростанням.

Рис. 14. Результати обчислень фактично відпрацьованих років співробітниками