2 Оновлення записів

Запит на оновлення вносить загальні зміни в групу записів однієї або декількох існуючих таблицях. Звичайно, можна все зробити вручну, але для цього доведеться відкрити вихідну таблицю, внести зміну у відповідний запис, а потім перевірити, як ця зміна відобразилася на зв'язаних таблицях і в запитах.

За допомогою запиту на оновлення записів всі дії автоматизуються.

Припустимо, керівництво організації вирішило змінити на 5 відсотків надбавки за стаж певної категорії посад, а для цього необхідно провести перерахунок у всіх таблицях і запитах.

  1. Створюємо запит в режимі Конструктор, включивши до нього поля, що підлягають оновленню, і поля необхідні для завдання умов відбору. У нашому прикладі скористаємося таблицею "Надбавки за стаж" та переносимо до бланку запиту поля "Надбавка" і "Стаж роботи співробітника".
  2. На панелі скористаємося піктограмою або знаходимо її () через контекстне меню, якщо клацнути правою кнопкою миші у вікні таблиці. В результаті з'явиться новий рядок у бланку запиту з найменуванням "Оновлення" (Обновление) (рис. 5).
  3. Заповнюємо бланк запиту, в стовпець "Надбавка" для рядка "Оновлення" (Обновление) вводимо формулу, яка позначає, що зазначена величина надбавки множиться на заданий коефіцієнт. У полі "Стаж роботи співробітника" вводимо умову-припис для відкриття діалогового вікна (рис. 5). Закриваємо запит, при його збереженні задаємо ім'я, наприклад, "Зміна надбавки".

Рис. 5. Заповнений бланк запиту на оновлення записів

  1. У вікні переходів бази даних з'явиться запит , який запускаємо на виконання. При цьому система видасть повідомлення (рис. 6). Натискаємо на кнопку "Так" (Да).

Рис. 6. Попередження системи про запуск запиту на оновлення

  1. У діалоговому вікні, що з'явилося, вводимо діапазон зміни запису (рис. 7) та натискаємо на кнопку ОК, після чого система сформує повідомлення про внесення оновлення (рис. 8).

Рис. 7. Діалогове вікно для введення параметра в таблиці « Надбавка за стаж»

Рис. 8. Повідомлення системи про проведене оновленні

Тепер можете перевірити результати роботи запиту на оновлення, для цього послідовно відкриваємо таблиці і запити, в яких фігурували дані із зазначенням величини надбавки за стаж.

Слід зазначити, що оновлення записів зручно ще й тим, що заміна (зміна) запису здійснюється в режимі діалогу користувача з базою даних.