3 Редагування форми, створеної в режимі Майстер

Форма, створена в режимі Майстра, може бути видозмінена, це пов'язано з тим, що розробника або замовника не задовольняють дизайн, розмір шрифту, розташування окремих елементів, відсутність гіперпосилань або кнопок для управління.

Здійснити редагування форми можна кількома способами:

  • по-перше, на етапі розробки;
  • по-друге, в режимі Конструктора;
  • в третьому в режимі макета.

Розглянемо варіант редагування форми, створеної в попередній главі, в режимі макета.

  1. Клацаємо правою кнопкою миші по найменуванню форми в області переходів бази даних та вибераємо з меню рядок з командою або розкриваємо список в піктограмі "Режими" (Режимы) (на стрічці ліворуч), та вибераємо "Режим макета" (Режим макета).

Попередньо доведеться виконати умови запиту (в діалогове вікно ввести найменування посади), а потім буде відкрита форма в режимі макета. Слід звернути увагу, що на панелі з'явилася нова вкладка "Робота з макетами форм" (Работа с макетами форм), в якій відображені додаткові елементи управління і піктограма "Сторінка властивостей" (Страница свойств), правий куток (рис. 6).

Рис. 6. Панель бази даних з вкладкою "Робота з макетами форм"

Можливості редагування форми в режимі макета дуже обширні, освоїти всі прийоми можна тільки тоді, коли самостійно почати бувати варіанти, запропоновані системою.

Наша мета на даному етапі − вивчити технологію редагування деяких фрагментів форми. У подальшому буде йти мова про створення форми в режимі Конструктора, де будуть дані рекомендації по редагуванню представлення даних на формі.

Вкладка "Робота з макетами форми" має три ярлика:

  • конструктор;
  • упорядкувати;
  • формат.

Наприклад, для виділення полів на формі, можна клацнути лівою кнопкою миші по полю, а можна відкрити ярлик "Формат" (Формат), у лівій стороні розкрити список , за допомогою якого можна виділяти поля на формі, а потім використовувати всі можливості форматування для зміни, виділеного елемента (Шрифт, Фон, Колір заливки і т.п.).

Ярлик "Упорядкувати" (Упорядочить) містить ряд функцій, які ставляться як до всієї форми, так і до окремого елементу форми.

Ярлик "Конструктор" (Конструктор) зручно використовувати для зміни властивостей формі, групі елементів або окремого елементу. Для відкриття вікна властивостей, клацніть по значку  Сторінка властивостей (Страница свойств).

На малюнку 7 показано приклад форматування форми в режимі "Робота з макетами форм" (Работа с макетами форм), зліва показано вікно властивостей, що відноситься до елементу "Напис" (Надпись) − найменування форми.

Рис. 7. Відредагований варіант форм

Майстер форм створює на формі найменування полів і вміст цих поле, наприклад, Прізвище - це найменування поля, Фіненко - це вміст поля для запису під номером 3.

Ймовірно, зовсім не обов'язково мати найменування полів, наприклад, фотографія не потребує заголовку. Видаляти з форми елементи дуже просто, для цього слід виділити поле і натиснути на клавішу Delete.

Слід звернути увагу, що якщо на формі по елементу з даними натиснути правою кнопкою миші, то в меню, що можна знайти багато корисних функцій для редагування цього елемента.