2 Використання Майстра форм

Робота з будь-яким майстром в MS Windows побудована за єдиним сценарієм, коли розробнику пропонується виконати ряд кроків щодо вибору та розміщення необхідних даних, а потім ввести певні правки в створений елемент. Тому в Access пропонується різноманітність вибору для розробника.

Пригадаємо задачу, яка вирішувалася для канцелярії підприємства (тема 8 п.3) − запит "Телефони та посади", який можна перетворити на зручний інтерфейс.

  1. На вкладці "Створення" (Создание) панелі бази даних клацаємо лівою кнопкою миші по піктограмі .
  2. У вікні Створення форм (Создание форм), вибераємо ті поля (праве підвікно), які будуть потрібні канцелярії для роботи (рис. 2).

Рис. 2. Створення макета форми за допомогою Майстр

  1. Наступним кроком вибераємо форму (рис. 3) представлення даних (спробуємо поперемикати назви видів).

Рис. 3. Вікно вибору представленя даних форми

  1. Переходимо на наступний крок, та задаємо ім'я формі, наприклад, Телефони та посади, яка відобразиться в області переходів .
  2. Запускаємо форму на виконання, та бачимо, що спочатку з'явиться діалогове вікно, як в запиті, з проханням увести посаду, а вже потім всі дані будуть передані на форму (рис. 4). На формі будуть відображатися дані тільки одного запису. В нижній частині вікна форми знаходиться панель навігатора, в якій зазначено кількість відібраних записів і номер запису, що переглядається.

Рис. 4. Форма, створена за допомогою Майстр

Незручністю використання Майстра форм полягає в тому, що всі поля, які були задані для висновку, оформлені без участі розробника. Отже, доведеться входити в режим корекції для доведення зовнішнього вигляду форми до того виду, який задовольняє розробника. Безумовно, зручність використання Майстра полягає у швидкості створення форми.

Часто співробітнику, який користується інтерфейсом бази даних, виконаного у вигляді форми, потрібні додаткові кошти для швидкого пошуку необхідних відомостей, такі як: сортування даних по полях, фільтрація даних, тоді на екран можна вивести форму разом з таблицею запиту.У таблиці запиту можна виконувати, перераховані раніше операції.

Щоб видавати на екран одночасно форму разом з таблицею запиту, на вкладці "Створення" (Создание) розкриваємо піктограму , і у списку вибераємо рядок .

Фантазія розробника дозволяє створювати різноманітні форми за допомогою Майстра, але слід пам'ятати, що не завжди вдається правильно підібрати джерела (рис. 5).

Рис. 5. Повідомлення системи з невдало підібраними таблицям